Ajax loader

Pittman Dowell Residence

Photographer: Nikolas Koenig

Architect/Designer: Michael Maltzan

Client: NY Times Magazine

Location: San Gabriel, CA

Shoot Date:
July 02, 2005
Published Date:
September 30, 2010
Located 15 miles north of Los Angeles at the edge of Angeles National Forest, the Pittman Dowell Residence is sited on 6 acres of land originally planned as a hillside subdivision designed by Richard Neutra. Bounded by an introverted exterior, living spaces unfold in an array of shifting perspectival frames from within and throughout the house. These perspectival manipulations begin at the level of the room, collapsing and distending space through a series of non-parallel walls that never fully enclose the space of a room. Instead of using doors, a level of privacy is maintained by layering space and limiting view access. An irregularly shaped void caught within these intersections creates an outdoor room at the center whose edges blur into the adjoining living spaces. In such ways, movement and visual relationships expand and contract to respond to the centrifugal nature of the site and context. (mmaltzan.com)
Display
Items per page
Page
of 1